Friday 13 January 2012

........Punten Mak Yang Sodap......

Tergerak hati nak buat punten resepi mak yang sangat sedap ni....
nak share resepinya hari ni..

Bahan-bahan Punten :

1 cwn beras
3 cwn santan
secubit garam

Bahan-bahan sambal punten

Udang kering /ikan bilis (ikut suke)
5-6 ulas bawang merah
3-4 ulas bawang putih
1 inci halia
10-15 biji cili padi
garam 
gula 
asam jawa 

care-carenya....

Untk buat punten tu same je macam kita wat nasi impit tu...kalau rajin , bentukkan nasi impit dgn sudip...jadilah lonjong2...klu nak masukkan dalam loyang pun x ape....blh potong2...tapi rasanya nanti dah macam lain jer...x thrill org kata....

Pastu nak buat sambalnye lagi la sonang.....blend jer sume bahan kat atas tu kecuali udang kering /ikan bilis tu....yg tu kena tumbuk...tumiskan dan tunggu sampai masak...heheheheh dah siap.....
nak tahu apa hasilnya...? tengok gambar kat bawah ni....mabelesss gitu...yam yam yam....



Masa bulan puasa hari tu, ramai kawan2 order ....kebanyakannya orang2 jawa yang biasa makan punten ni....tapi nowaday orang melayu pun dah pandai makan....sedap kalau sambalnya sedap...klu sambalnya x berapa kik, rasanya pun kurang la...so buat sambal tu penuh perasaan biar sedap....heheheheh.....cubala....

4 comments:

  1. salam perkenalan Safrina, takpernah tahu pun ader makanan nama punten nie..t.kasih sb share.. :)

    ReplyDelete
  2. Seriously ketagih makan ni..thanks share..hehe

    ReplyDelete
  3. ok nak try buat pulak..
    nak tya resepi kt mak mertua, asyik lupa je..
    nak try msk sendri..

    #orgKedahygdahlalumknmakananjawa
    kekeke...

    ReplyDelete
  4. Keluarga sebelah arwah ayah x pernah plak jamu makan nasi punten ni. walaupun mereka mmg org jawa.

    ReplyDelete