Saturday 21 January 2012

Ayam Panggang Madu

Hari ni mak nak kongsi resepi yang selalu sangat mak buat untuk anak2.....hehehe...sodap ...

Bahan-bahannya : 


1 ekor - ayam 
5 ulas - bawang putih
4 btg - serai
2 inci - halia
1 sudu - serbuk kunyit
4 sudu - minyakl bijan
garam secukup rasa 
madu secukup rasa

care-carenya......

1. Mula2 ayam tadi dibersihkan dan kalu nak potong kecil2 pun boleh , klu nak sekor cam tu je pun bleh gak. garamkan ayam & kunyitkan dahulu.

2. Pastu bahan2 yg lain blend & perapkan bersama ayam tadi. Perap pun ikut suke la...lagi lama lagi meresap...simpan dalam peti ais...nak panggang terus pun boleh. x de masalah...

3. Keluarkan ayam tadi dan boleh panggang dalam oven / di bawah bara api ...lagi natural lagi sedap....

Senang sangat kan...sambil tidur pun bleh buat....biasanya kalau panggang dalam oven , ambil masa 1jam - ke 1.45 minit. Ikut suhu yang korg pakai la...

bila dah siap....emmmwalla.....mabeles gitu, x cukup jari nak jilat nih.....bismillahirrahmanirrahim...cubalah....

No comments:

Post a Comment